Bij het woord rubberboot heeft iedereen gelijk een beeld. Bij RIB boot is dit veel minder het geval. Grappig want feitelijk zit er niet zo heel veel verschil tussen. Een RIB boot is ook een rubberboot met als verschil dat de RIB boot een harde onderkant heeft die ook te vinden is onder een reguliere speedboot. De RIB boot is dus een boot die tussen de Rubberboot en de normale speedboot in zit. Het is een populaire boot omdat de prijs aantrekkelijk is en ze voor veel doeleinden te gebruiken zijn. Er is makkelijk mee te varen en ze zijn tegen een hoop zaken bestand.

Waar kan ik de RIB boot tegenkomen?

De bekendste RIB boot is die van de koninklijke nederlandse reddingsmaatschappij. Dit is wel één van de grotere uitvoeringen. Er zit zelfs een kajuit op en een inboordmotor. Door de harde onderkant en de lucht in de zijkanten is deze RIB boot zeer geschikt voor ruwer water. Voor de koninklijke nederlandse reddingsmaatschappij zijn deze dus perfect om reddingsacties op zee mee uit te voeren wat ze ook veelvuldig doen. Toch zijn er ook veel toegankelijkere maten op de markt. Deze kunnen prima dienen voor recreatief watersporten. Deze varianten hebben vaak een buitenboormotor en een stuurkolom. Met deze varianten is ook kan heel behendig gevaren worden. De coaches die wedstrijdzeilers begeleiden gebruiken vaak deze RIB boot. De kleinste variant is rond de 2,5 meter. Meer dan 1 persoon moet je hier niet in doen. Meestal worden dit soort formaten gebruikt als bijboot achter een grotere boot. Leuk om mee te nemen als je met de boot op vakantie gaat. Je kinderen kunnen hier veel plezier aan beleven door er bijvoorbeeld lekker mee te gaan roeien. De onderkant van een RIB boot is meestal van polyester maar een enkel geval heeft een aluminium onderkant.

Wat kost een RIB boot?

Er is zoveel variatie dat er ook een groot verschil zit in de prijsvoering. Uiteraard is het ook afhankelijk van wat er allemaal op of aan zit. Zit er al een motor achter met een stuurkolom dan ben je best een behoorlijk bedrag kwijt. Koop je er één van rond die 2,5 meter zonder motor erachter dan kan je rond de EUR 1.500,- klaar zijn. Een mooie prijs dus voor een boot die superlang meegaat. Ik hoop dat je wat meer te weten bent gekomen en je een wat beter beeld hebt of dit wat voor je is.